Performing Labour tar sitt avstamp i bruksorten Rejmyre i Östergötland. Här har skogen och mineralen kvarts skapat förutsättningar för en industri som är ett av få fortfarande verksamma glasbruk i Sverige. Till denna ort med ca 900 invånare har konstnärerna Sissi Westerberg och Daniel Peltz under tio års tid bjudit in konstnärer från hela världen. Ramverket är den egna organisationen ”Rejmyre Art Lab’s Center för perifera studier” och platsen har hela tiden stått i centrum för processen.
Utställningen på Norrköpings Konstmuseum är utformad i nära samarbete med Daniel Peltz som drivit det konstnärliga forskningsprojektet Performing Labour. Tillsammans med David Larsson och Sissi Westerberg visar han verk som speglar arbete – genom arbete. Genom Sissi Westerbergs verk möter vi den osynliga kunskap som förvaltas av glasblåsare, så intimt förknippad med kroppen genom andningen. David Larsson har tagit fasta på landskapet som ekonomisk förutsättning för industrin, medan Daniel Peltz väver samman till synes osammanhängande företeelser som arbetslösa elefanter i Burma, flyktingars situation i Sverige och glasblåsarnas arbetsvillkor i Reijmyre Glasbruk. Tillsammans bildar de en poetisk och allvarlig historia om människans villkor på jorden – och konsten att erbjuda och ta skydd.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
2023 var det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammats på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.