Under 25 års tid har Katrine Helmerssons (f 1958) skulpturer mött publiken med sitt känslomässiga koncentrat av död och pånyttfödelse, kärlek och begär, åtrå och saknad. Inspirationen har Helmersson hämtat både från klassisk skulptur och vardagsföremål som från rituella objekt. Genom att upprepa sina motiv i olika material som gips, brons, papper och tyg sätter hon hantverket i fokus; de subtila förskjutningarna i skala, lyster och färg kan alla berätta någonting betydelsefullt. I flera verk låter Katrine Helmersson också sin egen kropp sätta avtryck, som i Smekningarna (1990) där hennes fingrars sinnliga rörelse över ytan för evigt fångats i brons. Motivet i sig är inte beskrivande, utan kan snarare liknas vid en symbol som stimulerar betraktaren att själv känna, uppleva och söka i sitt omedvetna jag.
Katrine Helmersson är en konstnär som reser; kanske drivs hon som många av viljan att försöka förstå vem hon själv är i relation till det obekanta – eller förtjusningen i att känna igen sig i det främmande. Sedan 2006 har den internationellt framgångsrike konstnären Abdoulaye Konaté (f 1953) fungerat som Katrine Helmersson förbindande länk till Mali i västafrika. Abdoulaye Konatés storskaliga textila verk har jämförts med Mark Rothkos abstrakta måleri. Ofta refererar han i bild till politiska händelser, religiösa konflikter och traditionella föremåls symboliska innebörd. Det unika mötet på Norrköpings Konstmuseum visar hur utbyten mellan kulturer kan verka som förenande länk och kraft.
21 februari–17 maj 2015
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
2023 var det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammats på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.