Varför har den svenska konstnären Greta Knutson (1899 – 1983) fallit i glömska? Är det för att hon hamnade i skymundan av berömda män? Hon befann sig i händelsernas centrum i 1920-talets Paris, gifte sig med dadaisten Tristan Tzara och deras hem blev en mötesplats för tidens avantgarde. Hon var tillsammans med poeten och motståndsmannen René Char under kriget, stannade i Frankrike hela sitt liv och i sin samtid uppmärksammades hon för sina utställningar. Ändå är det få som känner till Greta Knutson.
Som tecknare, målare och skulptör var Knutson mångsidig och utvecklades ständigt. Hon knyter an till modernistiska tendenser, som postkubism, abstraktion och surrealism men väljer en egen väg. Detta återspeglar sig även i hennes författarskap. Under ett flertal år har Norrköpings Konstmuseum lyft fram kvinnliga konstnärer som av olika skäl inte ingår i konsthistorisk kanon. Nu har turen kommit till Greta Knutson. I utställningen presenteras ett stort urval av måleri och teckning samt skulpturer som tillsammans ger en helhetsbild av hennes skapande. Verken är producerade under sex decennier och vittnar om ett dynamiskt och mångsidigt konstnärskap. Utställning och bok presenterar Knutsons produktion i stort format med mer än 200 verk.
Till utställningen har Konstmuseet producerat en audioguide som ger ytterligare en ingång i materialet, där Greta Knutson med egna ord berättar om viktiga händelser i hennes liv och konstnärskap. Information om programverksamhet publiceras på Konstmuseets hemsida. I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad bok på svenska och engelska. Den ges ut i samarbete med Art and Theory Publishing, Stockholm.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
I år är det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammas på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.