Pokémon Go är det kanske vanligaste exemplet på ett spel som använder sig av tekniken ”förstärkt verklighet” och som med hjälp av datorgenererade intryck förstärker eller kompletterar upplevelsen av verkligheten. Men vart går egentligen gränsen mellan det som vi kallar verkligheten och det vi kallar fiktion? Detta är utgångspunkten för utställningen som sätter fokus på vår förmåga till fantasi, våra sinnen och hur de påverkar vår upplevelse av världen. Kan det vara så att vi inte uppfattar verkligheten – vi skapar den?
Anna Tuori visar drömska målningar som på ett poetiskt vis suddar ut gränsen mellan verklighet och fiktion. Alma Heikkiläs storslagna installation ringar in svårigheterna för oss människor att förstå komplexa frågor som t ex språk eller klimatförändringar – helt enkelt på grund av de är massivt utspridda i tid och rum. I ett textilt landskap har Corinna Helenelund gestaltat kroppens inre och dess relation med tankarna. Elina Merenmies måleri och teckningar öppnar upp för mötet med andliga, mytiska dimensioner hos verkligheten och Anna Estarriola låter oss på ett humoristiskt sätt fundera över frågor som hur tankar egentligen uppstår och vad en människa är för något – egentligen?
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
2023 var det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammats på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.