EN LINJÄR CHIMÄR
300 år av svensk konst
Tiden kan tecknas som en pil riktad mot framtiden, som en rörelse framåt. Denna tankefigur kan ses som ett försök att fånga den ogripbara förändring som tiden skapar. I den nya samlingspresentationen En linjär chimär visas verk ur Konstmuseets samling under tre sekel.
Presentationen sträcker sig från tidigt 1700-tal, med tyngdpunkt på det moderna genombrottet, till vår egen samtid. Även om det finns en kronologisk grund följer presentationen ingen rät linje. Istället krumbuktar den sig kring enskilda konstnärskap eller grupperingar där idéer och ”ismer” fokuseras, tillsammans med parallella rörelser och konstyttringar.
Hur har denna samling kommit till? Svaret skymtar i Johan Krouthéns porträtt av den tidningsläsande stiftsbibliotekarien E. H. Segerstéen. Här syns en del av den ”tafvelsamling” som utgör grundplåten till Norrköpings Konstmuseum.
I En linjär chimär lyfts även teckningar, akvareller och gouacher fram som vidgar bilden av den svenska konstens historia och ger andra perspektiv på bilders skiftande funktioner i olika tider.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
2023 var det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammats på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.