Grunden till Konstmuseet är den Segerstéenska samlingen, de omkring 500 konstverk som direktör Pehr Swartz köpte in år 1901 och donerade till Norrköpings Konstförening, som i sin tur skänkte samlingen till Norrköpings stad år 1913. Delar av denna samling kan ses i en målning av Johan Krouthén, som kan ses i galleri 2 på övre plan. Där syns stiftsbibliotekarien och konstsamlaren E. H. Segerstéen som läser tidningen i sitt hem, i en salong fullhängd med målningar från golv till tak. Bland dessa kan vi känna igen flera av Krouthéns egna målningar, som till exempel En sovande gosse, Skagen.
Till invigningen av det nya museet på Kristinaplatsen 1946 gjorde museichefen Aron Borelius omfattande inköp av svenska modernister, bland dem Gösta Adrian-Nilsson, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Siri Derkert. Han skriver själva i sina memoarer att endast det bästa dög för Sveriges första moderna museum. Genom gåvor och donationer har samlingarna fortsatt att växa, inte minst genom bidrag av föreningen Konstmuseets Vänner, som bildades 1946. Framväxten av denna samling av svensk 1900-tals konst är ett kulturarv där vi kan berätta om det moderna samhällets utveckling. Till den permanenta utställningen på övre plan är det alltid fri entré.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
2023 var det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammats på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.