ÄGGRÖRA,
KARAMELLMÅLERI
& PLÅTHÅRT
Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. Utställningen som är uppdelad efter sju teman, samlar konstnärer som är eller har varit verksamma i Östergötland under de senaste hundra åren. Tre nu verksamma konstnärer har bjudits in för att skapa nya verk till utställningen. Camilla Akraka ger i sin konst prov på hur ett postkolonialt landskap påverkar identitet och självbild, Louise Johansson Waite bjuder in publiken att uppleva museet på ett sinnligt vis genom bröd och Maria Segersäll vill att vi genom trygghet ska ta klimathotet mot Vättern på allvar.
Att samla hundra år av konstnärligt skapande i en utställning är naturligtvis en omöjlig uppgift. Av den anledningen erbjuder utställningen inte en enda historia, utan påbörjar ett berättande, till vilken nya och andra kapitel måste läggas till. Tidsavgränsningen markerar att Östgöta Konstförening grundades i Finspång 1921. Föreningen ingår i ett omfattande nätverk som består av konstnärer, kritiker, kulturpolitiker, publik, media, institutioner, organisationer och föreningar, som tillsammans möjliggjort en östgötsk konstscen.
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt: Konstscen Östergötland är producerad av Norrköpings Konstmuseum i samarbete med Östgöta Konstförening. Tack Botrygg AB, Westman-Wernerska stiftelsen, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet vars stöd bidrar till utställningens genomförande. Tack Östergötlands Museum för generösa utlån. Utställningen är curerad av Helena Scragg och Stefan Hammenbeck.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
2023 var det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammats på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.