Tidigare utställningar

Här kan du se utställningar som tidigare visats.

Visades 2024

Tyra Kleen – Ständigt sökande

Tyra Kleen – Ständigt sökande är den hittills största presentationen med verk av konstnären, fotografen och världsresenären Tyra Kleen.


Visades 2024

Berätta! Berätta!

Upptäck en magisk värld av berättande och bildkonst genom Lena Sjöbergs böcker för barn och unga. Utställningen Berätta! Berätta! blir ett fantasifullt universum av olika världar som väcker läslust och kreativitet. I Berätta! Berätta! visas bilder från Lena Sjöbergs böcker och till utställningen knyts bland annat skapande, teater och sagostunder.


Visades 2024

Jordskugga – Arkivet för det oförklarade

I ett anonymt bostadsområde i Norrköping finns ett världsunikt underjordiskt arkiv: Arkivet för det oförklarade. Här samlas bilder, filmer, rapporter och berättelser om övernaturliga händelser, oförklarade naturfenomen och ufon. Det folkloristiska arkivet växer ständigt genom donationer från hela världen. Utställningen Jordskugga genomförs i dialog med arkivet. Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum. Curatorer är Magnus Bärtås och Isaak Sundström.


Visades 2023

Lars Kleen – Flod

För första gången presenteras konstnären Lars Kleen (f. 1941) i en omfattande utställning på Norrköpings Konstmuseum. Ett av Sveriges viktigaste konstnärskap som rör sig i gränslandet mellan konst, arkitektur och installation lyfts fram genom flera helt nya konstruktioner. I sitt nya centrala verk Flod (2021-2023) gestaltar Lars Kleen i järn, betong, glas och trä naturens eviga rörelse av uppbyggnad och upplösning, styrka och skörhet.


Visades 2022

BLICK STILLA

Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer  har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.


Visades 2022

Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland

Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.


Visades 2022

Dansa med Noa

Dansa med Noa är ett internationellt dansprojekt med flera unika samarbeten, där dansare och koreografer från Sverige och Norge gör tolkningar i utställningen Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion. För Noa Eshkol var dansen en självklar del av livet. För att
förmedla hennes idévärld tar de svenska dansarna tillika koreograferna Helena Franzén och Tea Harryson avstamp i hennes praktik. Under utställningsperioden visar de flera danssolon i utställningen med syfte att undersöka hur kroppen kan uttrycka erfarenheter på ett ordlöst plan. Noa Eshkols egen kammardansgrupp The Chamber Dance Group gästar museet under hösten. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum, Dans i Öst/Region Östergötland, Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige. Med stöd av Nordisk Kulturfond och Artis.


Visades 2021

Anna Sjödahl – All denna jävla lycka

Utställningen samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur.


Visades 2020

Bianca Maria Barmen – Det sköra

Konstnären Bianca Maria Barmen låter sina skulpturer möta verk ur Konstmuseets samling som hon själv valt ut.


Visades 2018

Birgit Ståhl-Nyberg – Det nya modet

Birgit Ståhl-Nybergs (1928-1982) måleri är ett tidsdokument över främst 1960, 70 och 80-talet: en tid i Sverige då auktoriteter ifrågasattes och utmanades, också inom konstvärlden.


Visades 2018

Carl Johan De Geer – Släkten och slavarna

Subjektivt om släkten De Geers inblandning i slaveriet. Och 1960-talets inställning till det vi kallade ”borgerligt”


Visades 2020

Cecilia Edefalk – Hemkomsten

För första gången visar Norrköpings Konstmuseum en omfattande retrospektiv med Cecilia Edefalk, född 1954 i Norrköping, verksam i Berlin och Stockholm.


Visades 2016

Christer von Rosen

Christer von Rosens konstnärskap är mångbottnat och han speglade alltid sin samtid, ofta på ett både lustigt, melankoliskt och satiriskt sätt på en och samma gång.


Visades 2015

Det modernas framväxt

Grunden till Konstmuseet är den Segerstéenska samlingen, de omkring 500 konstverk som direktör Pehr Swartz köpte in år 1901 och donerade till Norrköpings Konstförening, som i sin tur skänkte samlingen till Norrköpings stad år 1913.


Visades 2019

Det vackra är ljus över världen

Mellan soluppgång och solnedgång finns hela dagens ljus. Midnattssol och nattmörker, lampsken och fönster är ytterligare outsinliga inspirationskällor för konstnärer genom århundraden. Här presenteras några få trådar ur den svenska samlingen.


Visades 2016

Dystopi

Istället för att blicka framåt som Next:Utopia, vill denna utställning undersöka var man befinner sig 1946. Det breda urvalet kommer ur Konstmuseets samling och sträcker sig från Albrecht Dürers Apokalyps (1498) fram till Carl Kylbergs Solnedgång vid havet nästan femhundra år senare…


Visades 2018

En gränslös blick

Vad ser du? Vad tänker du på när du ser bilden? Påminner den dig om någonting? Blir du kanske förvånad eller rent av nyfiken?


Visades 2015

Erik Chambert – Möbler, måleri och textil

Erik Chambert (1902-1988) var en av Sveriges främsta möbelarkitekter tillika en framstående konstnär och textilkonstnär. Han utvecklade ständigt sitt formspråk; lyriska tuschteckningarna av gräs och ogräs blir på 1950-talet icke-föreställande.


Visades 2021

Ett rum med utsikt

Här presenteras målningar och grafik ur Norrköpings Konstmuseums egen samling under temat fönster. Fönstret är både en bild i sig och ett upphov till drömmande längtan bort.


Visades 2017

Förstärkt verklighet / Voimistettu todellisuus

I spelvärlden används datorgenererade intryck som förstärker eller kompletterar upplevelsen av verkligheten. Men det går också att förknippa med sättet konst försätter våra sinnen i – ett tillstånd av förhöjd närvarokänsla.


Visades 2017

Gåvan

Carl-Johan Bolanders omfattande donation till Norrköpings Konstmuseum gör det möjligt att blicka tillbaka på en epok – vad var det som hände, egentligen? Fokus ligger på de dynamiska 1960- och 70-talen, men donationen är bredare än så och visar att Bolander hade en stilsäker blick.


Visades 2019

Greta Knutson Tzara – I nytt ljus

Som tecknare, målare och skulptör var Knutson mångsidig och utvecklades ständigt. Hon knyter an till modernistiska tendenser, som postkubism, abstraktion och surrealism men väljer en egen väg


Visades 2015

Harry Booström – Avantgardist och konkretist

Målaren och tecknaren Harry Booström (1917-1996) har kallats för en drömmare och konkretist. Sin konstnärliga utbildning fick han på Edward Berggrens och Isaac Grünewalds målarskolor under åren 1941-45. Booström var årsbarn med gruppen 1947 års män och inspirerades liksom de av den tidiga konkreta traditionen.


Visades 2021

Inre hamnen: platsen och konsten

Inre hamnen är Norrköpings största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. Det är också kommunens största satsning på offentlig konst och gestaltad livsmiljö.


Visades 2018

Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890–1934

Ester Almqvist var en central gestalt i det svenska konstlivet under sin livstid – omtyckt och uppskattad hade hon livaktiga kontakter och ett ständigt utbyte med kollegor om konstens utveckling.


Visades 2019

Katarina Andersson – Skede

Katarina Anderssons skira måleri undflyr ordens beskrivning. Lasyrerna i äggoljetempera på duk ligger på varandra i många och tunna skikt, långsamt framträder bilden. I de abstrakta verken fångas stämningar, känslor, upplevelser.


Visades 2022

Katarina Norling – Drömmen i Tunis

Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.


Visades 2015

Katrine Helmersson och Abdoulaye Konaté

Under 25 års tid har Katrine Helmerssons (f 1958) skulpturer mött publiken med sitt känslomässiga koncentrat av död och pånyttfödelse, kärlek och begär, åtrå och saknad. Inspirationen har Helmersson hämtat både från klassisk skulptur och vardagsföremål som från rituella objekt.


Visades 2020

Konstnärlig gestaltning Klingsborgsskolan

Konstmuseet presenterar skisserna till Ida Petterssons konstnärliga gestaltning på Klingsborgsskolan som kommer på plats hösten 2020.


Visades 2017

Lambert Werner – Ut ur det mörka

Konstnärer som går en egen väg låter sig inte lätt införlivas i den vanliga konsthistorieskrivningen och glöms därför lätt bort. Så även Lambert Werner…


Visades 2017

Lars Olof Loeld – Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden

Minnen av vemod, strandskog, skymning och dans – så sammanfattar Lars Olof Loeld själv upplevelsen av natur som kommer fylla Galleri 5 på museet. I relationen som uppstår mellan måleri, skulptur och objekt uppstår ett stilla och poetiskt samtal – lika delar fyllt av humor som av allvar.


Visades 2019

Lovisa Ringborg – Phantom Limbs

Att betrakta konstnären Lovisa Ringborgs (f 1979) verk är som att befinna sig på en glidande skala mellan dröm och verklighet. Centralt för utställningen är en grupp skulpturer av blinda, ofödda eller kanske sovande varelser som vilar på gallerigolvet.


Visades 2016

Luftslottet

Luftslottet handlar om luft, drömmar och fantasivärldar. Utställningen bygger på en längtan efter att hitta vår inneboende kreativitet och påhittighet. Sjutton konstnärer arbetar i olika material och tekniker och uppmanar till aktivering, eftertanke och deltagande.


Visades 2020

Maria Friberg: Erna

Maria Fribergs videoverk Erna presenteras tillsammans med några fotografier i galleri 7 på Konstmuseets nedre plan. Verken ingår i Konstmuseets samling sedan 2015 och har inte tidigare visats på Norrköpings Konstmuseum.


Visades 2016

Next:Utopia

Norrköping växer! År 2035 beräknas vi vara närmare 175 000 Norrköpingsbor. I framtidsvisionen Next:Norrköping beskrivs en omfattande stadsomvandling och Konstmuseet vill med Next:Utopia öppna upp för samtal.


Visades 2022

Noa Eshkol: Rules,Theory & Passion

Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion är den första större retrospektiva utställningen i Norden med verk av Noa Eshkol (1924-2007). Utställningen omfattar Noa Eshkols hela liv och samlade produktion; hennes forskning, teoriutveckling, studier av språkförståelse, textilkonst och rörelsenotation. Utställningen innehåller också verk av samtida konstnärer inspirerade av Eshkols praxis; Sharon Lockhart, Yael Bartana och koreografen Omer Krieger.


Visades 2021

Önsketänkande – Konstmuseets Vänner 75 år

Vi firar vår vänförenings 75-årsjubileum med att presentera flera av de betydande konstgåvor som Konstmuseets Vänner donerat.


Visades 2018

Performing Labour – Rejmyre Art Lab

Sedan 2009 har konstnärerna Sissi Westerberg och Daniel Peltz arbetat i den gamla bruksmiljön runt Rejmyre glasbruk i Östergötland. Genom Rejmyre Art Lab har svenska och utländska konstnärer har bjudits in att bo och arbeta på platsen inom ramarna för det konstnärliga forskningsprojektet Performing Labour.


Visades 2017

Periferin i centrum I – Smycken

Fransk grafik ur Konstmuseets samling med fokus på 1600- och 1700-talen möter samtida smycken av Margareth Sandström och Peter de Wit.


Visades 2018

Periferin i centrum II – Ramverk

Andra delen i Konstmuseets utställningsserie Periferin i centrum som fokuserar på museets stora grafiksamling. I den här delen tittar vi närmare på ramverken i den franska grafiken från 1600- och 1700-talen.


Visades 2021

Rebeller & Mademoiseller – Toll, Kleen, Rudbeck

I den här utställningen möter du tre konstnärer som var verksamma kring sekelskiftet 1800/1900. Gemensamt för dem alla tre är att de tidigt anslöt sig till Föreningen Svenska Konstnärinnor. Utställningen utgår ifrån forskningsstudier bedrivna vid Åbo Akademi och Uppsala Universitet.


Visades 2019

Stefan Teleman – Allvarsamma lekar

Med utgångspunkt i sitt självbiografiska slumparbete riktar Stefan Teleman (f 1936) udden mot försvarsindustrin, samhällets ständiga krav på utveckling och ökad konsumtion.