Unik satsning på den Östgötska konsten på Norrköpings Konstmuseum
Lördag den 4 februari bjuder Norrköpings Konstmuseum tillsammans med Östgöta Konstförening in allmänheten för att fira och lyfta fram det Östgötska konstlivet. Konstnärerna Louise Johansson Waite och Camilla Akraka tilldelas Östgöta konstförenings stipendier och boken ”Konst är nödvändigt: Konstscen Östergötland” presenteras. Museet är öppet för alla och har fri entré hela dagen och kaféet är öppet.
Boken bygger på utställningen Äggröra, karamellmåleri & plåthårt: Konstscen Östergötland och vidgar perspektiven på den Östgötska konstscenen. Konstnärskap från de senaste hundra åren får träda fram i stort format. Boken liksom utställningen vill skapa nyfikenhet och diskussion kring den regionala konstscenen. Konstnärer, föreningar och kollektiv spelar tillsammans med museer en viktig roll och bjuds in för att belysa konstens särskilda position.
Östgöta Konstförening har sedan 1924 delat ut stipendier till konstnärer verksamma i Östergötland, flera av stipendiaterna är med i utställningen som visas på Norrköpings Konstmuseum fram till 16 april. Årets stipendiater är konstnärerna Louise Johansson Waite och Camilla Akraka. Tillsammans med Maria Segersäll, som fick föreningens stipendium 2021, tillför de bredd och originalitet till utställningen.
Välkommen på boksläpp och stipendieutdelning
Lördagen den 4 februari släpps Östgöta Konstförenings nya bok ”Konst är nödvändigt: Konstscen Östergötland” och föreningen delar ut 2023 års stipendier. På plats finns stipendiaterna Louise Johansson Waite och Camilla Akraka, liksom Maria Segersäll.
Datum: lördag den 4 februari
Tid: klockan 14:00 – 17:00
Plats: Norrköpings Konstmuseum, galleri 3 & 4
– Helt fantastiskt! Jag känner stor tacksamhet – och med tanke på att jag är inflyttad, så känner jag mig också välkomnad, säger konstnären Camilla Akraka.
Camilla Akraka har skapat det nya verket Hare för utställningen. I järntråd, papier-maché och lintråd sträcker sig skulpturen mellan golv och tak. Camilla Akraka beskriver själv sina skulpturer som en slags mentala gestalter; i detta fall vill hon gestalta känslan av sorg och ge den en värdig form.
– Detta stipendium betyder oerhört mycket och möjliggör mitt fortsatta arbete med projektet ”Innan jag dör ska jag baka ett museum”. För den typ av praktik jag har är stipendium viktigt för att kunna fortsätta utvecklas och utforska de ämnen som berörs och jag är glad och tacksam att få vara årets stipendiat, säger konstnären Louise Johansson Waite.
Louise Johansson Waite vill avdramatisera konstens rum. Hon har gjutit av arkitektoniska detaljer från Norrköpings Konstmuseum, jäst en surdeg på museets specifika bakterieflora och bakat bröd som hon presenterar som skulpturer. På internationella kvinnodagen 8/3 bjuder hon också in publiken att baka med henne och Norrköpings Konstmuseum – då finns chansen att faktiskt ”äta Konstmuseet”.