Magi och modernitet
Ockultism, sekularisering och föreställningar om den nya tidsåldern
Förra sekelskiftet präglades av ett flertal intellektuella och konstnärliga rörelser som på olika sätt försökte hantera den framväxande industrialismen och de radikala samhällsförändringar som präglade det tidiga 1900-talet. En betydande men ännu inte alltid erkänd strömning var den esoteriska, framförallt gestaltad av teosofin. Där fanns en oftast ambivalent syn på modernismen och den både bejakade och kritiserade det moderna samhällets utveckling.
I föreläsningen på Norrköpings Konstmuseum kommer den bredare esoteriska miljön under förra sekelskiftet presenteras och hur den kom att gestalta och forma svenskt kulturliv under 1900-talet.
Vad: Föreläsning
Var: Norrköpings Konstmuseum, Harlekinen
Pris: 90 kronor (ordinarie) 70 kronor (pensionär, medlemmar i Konstmuseets vänner) fri entré för studenter vid Linköpings universitet.
Info: biljettbokning öppnas inom kort
Mer om föreläsaren
Fredrik Gregorius är docent i religionshistoria vid Linköpings universitet och har under året föreläst, publicerat och forskat om esoteriska rörelser både historiskt och i nutid och hur dessa påverkas av och påverkar det omgivande samhället.
Föreläsningen ingår i en föreläsningsserie som genomförs i samarbete med Linköpings universitet.
Kontakt
Receptionen
Tel: 011-15 26 00
E-post: konstmuseet@norrkoping.se