Gymnasiet
Vi visar aktuella utställningar, samlingen och den offentliga konsten och har flera upplägg där eleverna själva får skapa i anslutning till olika teman. Vi anpassar oss till läroplanen och era önskemål.
Kontakt
Receptionen
Tel: 011-15 26 00
(telefontid tisdag-söndag kl 12-16)
E-post: konstmuseet@norrkoping.se
Lisa Lundell Karlberg, museipedagog
Tel: 0730-20 29 98
E-post: lisa.lundell-karlberg@norrkoping.se
Kristina Arnerud Mejhammar
Museilektor
kristina.mejhammar@norrkoping.se
011-15 26 11, 0725-83 56 94
Visningar & verkstäder
Gerillaskulptur – Människor och makt i stadsrummet
Vem vinner och vem försvinner när vi lyfter fram människor och minnen i det offentliga rummet? I denna workshop granskar vi konsten i stadsrummet med fokus på statyer och monument: Hur framställs människorna som förevigats i statyer och skulpturer i städernas centrum? Vilka syns inte, som kanske borde göra det?
Vi tittar på konst, gör vår egen streetart, och ger förslag till tänkbara nya monument under en promenad.
Vill du göra ett större projekt med två eller tre tillfällen, inom exempelvis skapande skola? Kombineras med fördel med en stadsvandring där vi tittar på konsten ute på stan, och en verkstad där vi lär oss tekniker för att göra egna skulpturer.
Gruppstorlek: Max 15 personer inklusive pedagoger
Tidsåtgång: 120 minuter
Pris på Norrköpings Konstmuseum: 1000 kr för skolor i Norrköpings kommun, 1500 kr för boende i övriga Sverige.
Pris ute på din skola: 3000 kr, kontakta oss för mer information
Vadå Modernism?
”Sådär kan ju min lillebror måla!” Varför är träden blå? Hur kan det heta modernism när det är jättegammalt? Hur påverkades konst och kultur av krig och olika stora historiska händelser?
Den här visningen tar på ett enkelt sätt upp några spännande verk i de olika konststilarna från museets samlingar och sätter in dem i ett sammanhang.
Vi anpassar enkelt innehåll efter elevernas ålder eller lärarens önskemål om tidsperiod eller tema, exempelvis ”Första Världskriget”. Konstmuseet har verk från ca 1880 till nutid som täcker in många olika stilar och motiv.
Gruppstorlek: Max 15 personer inklusive pedagoger
Tidsåtgång: ca 45 minuter
Pris: Kostnadsfritt för skolor i Norrköpings kommun, 1000 kr för boende i övriga Sverige.
Graffiti
Vi lär oss grunderna i graffiti på ett säkert och roligt sätt. Hur målar man med sprejburkar, och hur får man bokstäverna ett se stora och häftiga ut?
Vi håller en praktisk workshop, men vi tar gärna fram förslag på passande innehåll till för- och efterarbete som kan göras av dig som läraren i klassrummet utan extra kostnad.
Gruppstorlek: Max 15 personer inklusive pedagoger
Tidsåtgång: 60 minuter
Pris: 6000 kr för skolor i Norrköping. 7000 kr för skolor i övriga Östergötland. Priset för 2-4 grupper under samma dag går ner rejält per grupp.
Lokalkrav: Yta utomhus som skolgård, idrottsplan eller liknande med flera fristående trädstammar, stolpar eller annat med ca 2-4 meters mellanrum, runt vilka man kan dra plastfilm för att skapa en vägg. Yta att parkera minibuss. Lärare eller annan skolpersonal behöver följa med sin klass och delta aktivt.
Bygg- och rivtid: 60 minuter byggtid och 40 minuter rivtid
Visning och verkstad
Upptäck konsten!
Följ med på en visning i en av de spännande utställningarna på Norrköpings Konstmuseum. Efter att ha samtalat om olika konstverk går vi till Ateljé Krumeluren och skapar egna verk tillsammans med museets pedagog. Välj bland aktuella teman i våra olika tillfälliga utställningar, ta en tur i museets skulpturpark, eller upptäck vår fina samling med höjdpunkter ur svensk konsthistoria mellan ca 1880 och 2021.
Se gärna våra aktuella och kommande utställningar: www.norrkopingskonstmuseum.se/pagaende-utstallningar/
Gruppstorlek: Max 15 personer inklusive pedagoger
Tidsåtgång: 120 minuter
Pris: 1000 kr för skolor i Norrköpings kommun, 1500 kr för övriga.
Tintomara
Vad har en skola i Norrköping att göra med en roman från 1800-talet? Vad har de mörka skogarna i Kolmården att göra med en vattenspegel? År 2020 kom Ida Petterssons verk ”Tintomara” till Klingsborgsskolans skolgård i Norrköping. Skulpturen hämtar former från skogen och inspiration från Carl Jonas Love Almqvists roman ”Drottningens Juvelsmycke”.
Vill du diskutera genusfrågor? Vill du följa ett konstverk från idé, skiss, tillverkning till slutresultat? Vill du jobba med konst i ditt eget klassrum?
Lektionspaketet ”Tintomara” innehåller en film (12 minuter), en introduktion till verket, diskussionsfrågor, samt förslag på olika övningar i svenska och bild man kan använda sig av före och efter att man tittat på filmen. Se hur konst kan kopplas till litteraturhistoria, materialkunskap, lokalkännedom, slöjd och diskussioner om genus utan att vara svår. Paketet kan användas för att inleda vidare diskussioner om hur man tolkar konstverk men även andra bilder och artefakter.
Passar högstadiet till gymnasiet.
Konstmuseet till ditt klassrum
Museet kommer gärna till ditt klassrum och håller en föreläsning/lektion kring bildanalys eller konsthistoria som passar ihop med ett ämne du läser om med eleverna. Konst kan knytas till många ämnen. De har funnits med oss under hela vår historia. Människor har undersökt världen, dess motiv, idéer, ideologier och tekniska utveckling genom måleri och skapande. Därför kan en lektion om konst passa väl tillsammans med många skolämnen. Det kan handla om en särskild tidsperiod, men också vara tematiskt upplagt.