Erik Chambert (1902-1988) var en av Sveriges främsta möbelarkitekter tillika en framstående konstnär och textilkonstnär. Han utvecklade ständigt sitt formspråk; lyriska tuschteckningarna av gräs och ogräs blir på 1950-talet icke-föreställande. Slump och spillmaterial kunde ge upphov till nya uttryck, men den viktigaste inspirationen fann han hos livet självt. Både i måleri och i möbler finns stillsamma funderingar kring livets mening invävt i motiven.
Erik Chambert stod med en fot fast förankrad i hemstaden Norrköping och med den andra i städer som Berlin, Paris och Chicago där han ställde ut. Han arbetade i familjeföretaget AB Chamberts Möbelfabrik (1883-1974) på Gamla Rådstugugatan där privatpersoner, institutioner och företag fanns bland kunderna. Berättelsen om Erik Chambert speglar på så vis Norrköpings utveckling under 1900-talet.
Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum i samarbete med Norrköpings Stadsmuseum, Carl Malmsten Furniture Studies, Linköpings Universitet och familjen Chambert. I samband med utställningen utkommer en ny bok där bl a Bonnie Festin skriver om Erik Chamberts textilier.
Norrköping Konstmuseum i samarbete med Norrköpings stadsmuseum, Carl Malmsten Furniture Studies och familjen.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Bortom Ytan: Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson
Det finns en kraft i det abstrakta måleriet. Det är denna kraft som för samman Thomas Edetun, Jimmy Gustavsson och Fredric Ilmarson. Konstnärerna vill utmana sig själva i sitt eget skapande. Samtidigt utmanas även du som betraktare att kittla din egen blick och fantasi.
En linjär chimär – 300 år av svensk konst
I den nya samlingspresentationen ”En linjär chimär” presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I ”En Linjär chimär – 300 år av svensk konst” får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
Frihetens språk
Utställningen Frihetens språk undersöker vad abstrakt konst kan vara i en bred presentation med verk av svenska konstnärer. Ur Konstmuseets rika samling har främst måleri, men även videokonst, skulptur och textil valts ut. Konstverken presenteras i sju teman; Landskapet, Människan, Figurer, Natten, Komposition, Det ogripbara och Det universella.
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
I år är det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammas på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.